HOMOKSZÓRÁS, HOMOKFÚVÁS

Homokszórás ( homokfúvás) technológiáról

A homokszórás vagy más néven homokfúvás technológiája szinte a legrégebbi szemcseszórásos felülettisztítási eljárások egyike, ami nem is olyan régen váltotta fel az igen fárasztó, fizikális tisztítást, és lassú kézi csiszolást. Ez a technológia megjelenése nagyon felgyorsította a különböző felületek tisztításának a megoldását.

A homokszórás (homokfúvás) sok mindenre alkalmazott felülettisztítási eljárás volt hajdanán. 

Főképp épületek, kőházak, kerítések, síremlékek, és bizonyos restaurálási munkálatok elvégzésére alkalmazták. A homokszórás hatékonyságával sok helyen kiszorította a magasnyomású vízalapú tisztítást és vegyszeres eljárást is. Nem csak a mechanikailag kifejtett hatékonyságával, hanem a felület alakjának lekövethetősége révén is hatékonyabb eljárást biztosított, így apróbb résekbe, nehezen hozzáférhető helyekre is könnyű megoldást kínált.  Régen inkább ipari méretekben alkalmazták ezt a technológiát, mára viszont elterjedtek az ezzel foglalkozó kisebb homokszóró vállalkozók, kik akár kisebb megrendelések teljesítésére is foghatók. Hajdanán mi is ezzel a technológiával kezdtük.  A homokszórás (homokfúvás) alkalmazásával eltávolítható szinte mindenféle felületi szennyeződés, mint rozsda, festék, graffiti, vízkő, malter, időjárás okozta, és egyéb szennyeződés.

A homokszórás (homokfúvás) technológia lényege:

Egy nagy teljesítményű kompresszor által biztosított levegőmennyiség, nagy nyomással (6-10 bár) juttatja a homokot egy tartályból, szórótömlőn keresztül a felületre. A hagyományos szórási eljárások, ide tartozik a homokszórás, mechanikai súrlódással, a felület koptatásával tisztítanak. Ez hőterhelést jelent az alapfelületnek, mely eredménye a sérülés, vagy deformáció! Nem megfelelő alkalmazása esetén a sérülés elkerülhetetlen! Előfordulhat, hogy a síklemez eldeformálódik, kőburkolat erősen kopik, fa felület elporlad.   Ilyen koptatóanyag pl.: homok, kvarchomok, acélszemcse, vagy akár az üveggyöngy, melyek a szó szerinti legrosszabb értelemben koptatnak! Nagy a felületi érdesedés. Mintha csiszolnánk a felületet!

Kifejezetten alkalmatlan karosszéria tisztítására. A nagy nyomással történő szemcsebecsapódás okozta deformációt már említettük. A másik nagy probléma az, hogy a lemezek közt, és résekben visszamarad szóróanyag (homokszemcse) vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, ezért a későbbiekben a fényesre tisztított, lefestett karosszéria rövid időn belül rozsdásodni fog.

További hátrányai:

  • -A homokszórás (homokfúvás) nem alkalmas sérülésre érzékeny felületek, mint nemesfém, műanyag, üveg, alumínium tisztítására.
  • -A homokszórás környezetében nagyobb területen belül, lehetetlen megmaradni, a keletkező portól.
  • -Nagy zajterheléssel jár a fúvólevegő kiáramlása miatt.
  • -Ne hagyjuk figyelmen kívül a homokszórás erősen kártékony hatását sem az emberi szervezetre, amely köztudottan szilikózist és rákot okozhat.

-Egyéb nem elhanyagolható hátrányai:

  • -Alkalmazásakor módfelett be kell öltözni, kesztyű, kámzsa…
  • -Nagy mennyiségű szóróanyag használat
  • -Keletkező nagy mennyiségű por
  • -Alkalmazásához kiemelten nagy teljesítményű kompresszor szükséges.
  • -Egészségre és környezetre káros.
  • -Nagy utómunkát igényel,  hulladékkezelés.

A fent leírta végett a homokszórás technológia mára egyre jobban kiszorul, és egyre inkább felváltja a finom- szemcseszórás, és szódaszórás. Az évtizedek tapasztalatán folyamatosan fejlődő technológia, mára precíz, -pontos vezérlésű berendezéseket, környezetbarát szóróanyag választékot és költséghatékony munkavégzést kínál.

A homokszórás jellegéből adódóan természetesen ma is alkalmazzák, és használható sérülésre nem érzékeny, robusztus felületek felülettisztítására, mint pl acél-, és vasszerkezetek, beton, terméskő, öntvény.

homokszórás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.